Avantajele și dezavantajele internetului

kidex

Updated on:

avantajele si dezavantajele internetului

Internetul este descoperirea care ne-a ajutat să fim conectați între noi 24/7 indiferent de distanțe, dar nu este totul perfect. În articolul de față vorbim despre avantajele și dezavantajele internetului și cum a putut acesta să revoluționeze comunicarea dintre oameni, dar în același timp să ne îndepărteze.

Oportunitățile oferite de internet

Odată cu apariția internetului, distanțele s-au micșorat și brusc, două persoane aflate la mii de KM distanță au putut comunica non stop, prin intermediul mesajelor text sau a apelurilor video/voce.

Pe de altă parte, acesta nu conectează doar oamenii între ei, ci și tehnologii. Avem ceea ce se numește astăzi IoT – internet of things care este posibil datorită internetului. IoT presupune mai multe dispozitive interconectate pentru a automatiza anumite procese și a face viața utilizatorilor mai ușoară.

Avantajele internetului

Cursuri și resurse gratuite

Prin intermediul internetului poți accesa zeci de mii de cursuri gratuite și altele plătite care te pot ajuta să îți dezvolți abilitățile în domeniile tale de interes.

Deși sistemul de învățământ pare că nu face față cerințelor noilor joburi, resursele de pe internet cu siguranță vor fi în pas cu tendințele și nu e nevoie să mergi la o facultate pentru a crea și edita clipuri video, spre exemplu.

Acces la informații de oriunde

Datorită internetului avem acces facil la informații, indiferent de locul în care suntem. Nu mai e nevoie să stai ore în bibliotecă pentru a face un referat sau pentru a afla un lucru concret care te interesează.

Toate aceste informații sunt disponibile la distanța unui search pe unul dintre motoarele de căutare care conectează internetul cu utilizatorii. Cele mai cunoscute dintre acestea fiind Google, Bing, Yandex, etc.

Internetul aduce publicul la tine

Dacă în trecut te puteai face auzit doar dacă apăreai la TV, acum internetul a adus publicul mai aproape de fiecare dintre noi și suntem la un click distanță unii de alții. Nu mai este nevoie să apari într-o emisiune TV pentru a transmite un mesaj către oameni, ci este de ajuns să-ți faci propriul canal de YouTube sau să-ți deschizi un site/blog.

Magazinele online și comerțul electronic

Produsele și serviciile de care avem nevoie sunt și ele pe internet. Odată cu apariția magazinelor online, a dispărut nevoia de a merge în fiecare magazin fizic pentru a căuta produsele de care ai nevoie și este de ajuns să dai o simplă comandă pe un site și tot ce vrei va ajunge acasă. Desigur, trebuie să plătești aceste produse, dar poți face plata online sau offline, după preferințe.

Dezavantajele internetului

Dezavantajele internetului sunt neglijabile în realitate, dar acestea pot fi înrăutățite de modul în care fiecare persoană folosește internetul. Mergând pe ideea că orice e bun dacă este făcut cu moderație, așa și internetul nu trebuie considerat un loc unde să fim online 24/7 și să ignorăm astfel viața din offline.

Internetul poate afecta sănătatea în momentul în care este folosit prea mult și nu se iau pauzele recomandate. Ideal este ca pentru fiecare 30 de minute de stat pe internet (jocuri, research, etc.) să lași ochii și mintea să se odihnească timp de 5 minute.

Există și alte dezavantaje precum faptul că oricine posta informații pe internet, deci nu avem parte de un filtru care să le țină departe de utilizatori pe cele de slabă calitate sau cele de tip fake news.

Furtul de identitate, tentativele de phishing, dar și faptul că se pot afla mult prea multe informații despre o persoană pe internet sunt și ele dezavantaje, dar mai degrabă aș spune că sunt dezavantaje cu un picior în sfera pericolelor.

Pericolele internetului

Internetul nu este un spațiu la fel de bine reglementat ca TV-ul spre exemplu. Deși la televizor mai vedem diverse emisiuni scandaloase, acestea nu pun în mod direct persoanele care se uită în pericol.

Pe internet situația stă altfel deoarece, de obicei, persoanele care sunt în pericol sunt cei în vârstă și copiii.

Cele mai dese pericole ale internetului sunt tentativele de fraudă, persoane mature care intră în discuții cu copiii cu scopuri despre care nici nu pot să vorbesc și fake news care dezinformează și poate crea panică.

Cam atât despre avantajele și dezavantajele internetului. Dacă ai ceva de completat, nu ezita să lași un comentariu în secțiunea de mai jos.

Leave a Comment