Când și cum ar trebui să îi spunem copilului NU?

În primii ani de viață, majoritatea copiilor aud de la deseori expresii precum: ,,Nu ai voie/Nu se poate/Nu e bine” Deși aceste expresii sunt normale, deoarece apar ca o reacție directă la îngrijorarea părinților față de ceva ce copilul a făcut sau urmează să facă, specialiștii atrag atenția asupra impactului negativ al cuvântului ,,nu”.

Părinții vor să își educe copiii cât mai bine și să îi știe în siguranță în orice moment, iar cuvântul ,,nu” se numără din păcate printre cuvintele de bază ale conversațiilor dintre adult și copil. Însă de câte ori suntem atenți la cât de des îl spunem? Sau cunoaștem efectele pe termen lung pe care un singur cuvânt le poate avea asupra dezvoltării copilului? 

Efectele negative ale lui NU

Un copil care aude deseori NU se va simți neînțeles, nefolositor, neascultat și închis în niște limite care nu îi vor face bine. Cu siguranță, există situații limită în care o altă expresie potrivită nu găsim, dar trebuie să fim atenți dacă nu cumva exagerăm folosirea acestui cuvânt cu o conotație atât de profundă.

Este foarte important să înțelegem importanța cuvintelor alese și să avem mereu în vedere faptul că un copil are nevoie de stimă de sine. Dacă încă din primii ani de viață este acaparat de țipete, reproșuri despre greșelile pe care le comite și este deseori redus la tăcere doar pentru că este copil, cel mai probabil va ajunge ca peste ani să aibă probleme de încredere în forțele proprii.

Ce putem face pentru a evita folosirea cuvântului NU

Să îl scoatem complet din vocabular nu am putea, însă ne putem impune câteva reguli pentru a ne asigura că folosim cuvântul cât mai rar în conversațiile cu cel mic.

  • Folosirea unui carnețel pentru a nota de câte ori a fost utilizat cuvântul NU
  • Urmărirea reacției pe care copilul o are când aude NU
  • Analizarea serioasă a situației: Chiar a ajutat să spunem NU FACE ASTA?

În loc să îi spunem copilului ce nu are voie să facă, îi putem spune ce are voie să facă. Exemple:

Nu mai țipa devine Te rog să vorbești mai încet;

Nu ai voie dulciuri devine Mânânci desert după ce termini ciorba;

Nu faci bine devine Lasă-mă te rog să îți arăt/ Hai să facem împreună

A se observa cum o simplă schimbare de exprimare capătă un cu totul alt sens. Când comunicăm cu cel mic trebuie să avem în vedere că avem puterea de a-i oferi încredere și posibilitatea de a fi stăpâni pe deciziile lor atât acasă cu familia, cât și în public, precum și în viitoarea viață de adult.

Lasă un comentariu