Cum asiguri siguranța copiilor tăi pe internet

Deși internetul are numeroase avantaje, acestea sunt adesea eclipsate de dezavantajele pe care le poate avea asupra copiilor. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cei mici nu au cunoștințele și experiența necesară pentru a deosebi ce este fake news și ce este real. Pe lângă acest lucru se mai adaugă și faptul că internetul este plin de conținut pe care cei mici nu ar trebui încă să-l vadă.

De reținut este faptul că nu poți controla 100% ce face copilul tău pe internet, mai ales dacă acesta a trecut de o anumită vârstă când probabil ai face mai mult rău decât bine dacă i-ai verifica fiecare mișcare.

Având aceste informații în minte, haide să vedem ce poți face pentru a-ți ține copilul în siguranță atunci când navighează pe internet.

Învață-l despre pericolele internetului

Deși astfel de lecții s-ar putea să nu aibă nici un efect la început, trebuie să-i explici copilului despre pericolele internetului și de ce este necesar să te anunțe de ori câte ori vede ceva ce crede că nu este în regulă.

Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți oameni care au ca scop obținerea de informații personale prin intermediul copiilor, aceștia fiind considerați ținte ușoare. 

Așadar, explică-i celui mic că pe internet nu trebuie să spună nimănui unde locuiește, dar nici să nu dea alte date personale precum număr de telefon, detalii despre joburile părinților sau, mai rău, date despre cardul bancar.

De asemenea, fii atent la jocurile pe care le joacă cel mic și asigură-te că nu ai nici un card conectat la conturile la care are acces. Sunt multe povești pe internet despre copii care au cumpărat, în necunoștință de cauză, beneficii în jocuri de mii de euro.

Apelează la funcții de control parental

Există programe speciale de control parental, multe dintre ele sunt oferite chiar de cele mai populare programe anti virus prin care poți asigura protecție suplimentară calculatorului pe care copilul în folosește.

Aceste programe pot cenzura sau chiar bloca site-urile periculoase și de ori câte ori va exista o tentativă de accesare a acestora, vei fi anunțat.

Ține calculatorul într-o cameră comună

Ideal ar fi să ții calculatorul într-o cameră comună la început, mai ales că și în cazul unui adult este indicat să nu țină calculatorul în aceeași cameră în care doarme.

În cazul copiilor, această măsură poate să te ajute să controlezi mai ușor timpul pe care îl petrece în fața monitorului, dar și să aibă un somn mai liniștit nefiind tentat în fiecare seară să aprindă calculatorul după ce părinții adorm.

Petrece timp cu el atunci când e pe internet

În funcție de timpul pe care îl ai și cunoștințele despre internet, ar fi o idee bună să petreci timp cu copilul tău atunci când navighează pe internet și să îi arăți surse sigure de unde se poate informa, dar și să îl înveți unde poate găsi jocurile instalate de tine pentru a nu fi nevoit să le caute singur pe internet și să ajungă pe site-uri cu potețial periculos.

Verifică-i istoricul

Deși este o măsură controversată, în funcție de vârsta copilului și mai ales dacă folosește internetul pentru prima dată, o idee bună ar fi să-i vefici istoricul pentru a te asigura că nu accesează site-uri interzise.

Cu toate acestea, nu-l confrunta dacă ți se pare ceva în neregulă decât dacă situația este critică deoarece nu vrei ca cel mic să își piardă încrederea în tine.

De asemenea, această măsură ar trebui să fie valabilă doar în perioada pre adolescență deoarece și copilul tău are dreptul la intimitate și nu poți să te bagi în tot ceea ce face la nesfârșit.

În concluzie, internetul nu este un loc sigur pentru copii, dar îl poți face mai siguri prin aplciarea câtorva măsuri simple și discuții cu cel mic despre siguranța sa în online. Pe măsură ce va crește va fi capabil să înțeleagă mai multe despre internet și îți va fi mai ușor să îl înveți să evite eventualele pericole care pot apărea.

Lasă un comentariu